Wwoofen
Door: Sander Hendrikx
Blijf op de hoogte en volg Sander
19 November 2008 | Australië, Sydney
Sander gaat in Australie werken!
Ik heb niet voor geld gewerkt maar, ik heb voor onderdak en voedsel gewerkt. Hier in Australie kun je gaan werken op een farm en dan noemen ze dat Wwoofen. Wwoofen staat voor Willing Working on Organic Farm.
Maar eerst was het tijd voor....
Inderdaad Rugby!!!
Op zondagavond was het dan zo ver. Ik ben naar een rugby wedstrijd geweest. Het was wel leuk maar ik had er meer van verwacht. Het was muisstil tijdens de hele wedstrijd. Ik kon met mensen praten en ik zag zelfs mensen bellen tijdens de wedstrijd! Het werd wat roemoerig als Australie bijna een punt scoorde. Als ze een punt scoorden dan was het voor 1 minuut feest en dan was het weer muisstil.
Tijd voor een verandering dachten Mo, Andreas,Glenn, Neil en ik. In de tweede helft waren wij liederen aan het zingen, schreeuwen enz.
Alle ozzie's keken ons erg raar aan op het begin maar ze deden later gezellig mee. De grootste hit in de tweede helft was: Lalalaaa lalalalalalalalaaa lalalalalalalalaaa lalaaa enz.( voetbalfans kennen dit wel)
Het leek wel of de Ozzie's ons hoorde zingen want ze deden in de tweede helft er goed hun best. De uitslag was uiteindelijk: Australia 52 England 4.
En ik kan je vertellen dat is een mega scoren!
Voordat ik naar deze wedstrijd ben gegaan had ik het een en ander alweer moeten regelen i.v.m.: Het werk wat ik ging doen. Ik werd op een donderdag gebeld en het was een Farm die me graag wilde hebben als Wwoofer. Hij zou me zondag( avond van de rugby wedstrijd) bellen voor meer details. Om vijf uur had hij nog steeds niet gebeld, dus dan bel ik maar. Na een kort telefoongesprek had ik er geen goed gevoel bij. De man was erg humeurig en erg kort af met zijn antwoorden. Ik dacht bij mezelf hier ga ik geen twee weken werken.
Gelukkig ben ik zo slim om niet op 1 paard mijn geld te zetten dus heb ik ook een andere farm benaderd. Zondagavond had ik die ook opgebeld om meer details te krijgen. De mevrouw was erg aardig en ik had hier een erg goed gevoel bij. Helaas kon ik niet op maandag beginnen maar op dinsdag. Dan maar een dagje wachten in Melbourne. Geen probleem ( kon ik mooi uitslapen).
Op dinsdag was het dan zover. Ik had de trein van 16.12 uur van Southern Cross Station ( Melbourne) naar Woodend genomen. Hier zou Keith me oppikken. Om 17.10 kwam ik aan in Woodend. We moesten eerst 10 minuten rijden en daar was zijn huis. Keith heeft het huis waarin ze wonen zelf gebouwd. Omdat ze in de middle of no where wonen hebben ze geen waterleiding. Al het water wat ze hebben zit in grote tanks. Ze moeten het hebben van regenwater. Nu Australie in de droogste tijd sinds 100 jaar zit is het best vervelend als je geen water hebt. Je moet binnen 4 minuten klaar zijn met douchen.
Het duurt een tijdje voordat je warm water krijgt. Al het water wordt namelijk verwarmd door de zonne energie panelen op het dak.
Om geen water te verspillen ga je met een emmer de douche in en vangt al het water op in de emmer tot dat je warm water krijgt. Dan snel douchen! Het water in de emmer gebruiken ze om het toilet mee door te spoelen. Zo gaan ze daar om met water!
Maar terug naar het verhaal.
Ik kom binnen in de 'barn' zoals ze het huisje hier noemen en daar zit de hele familie.
Chris( de moeder) Natalie 15 jaar oud, Vanessa 14 jaar oud en Alexander 5 jaar oud.
Meteen werd er aan mij gevraagd waar ik vandaan kom, hoe ik heet en wat ik al gezien had in Australie.
Het was een leuk ontvangst.
Het eerste werk(je) wat ik moest doen was de lammeren melk geven. Er waren 2 lammeren die verstoten waren door hun moeder en ze gaven de lammeren melk uit de fles. Erg grappig om te doen.
Na dit gedaan te hebben liet Chris mijn kamer zien. Heerlijk een 2 persoonsbed een eigen kamer en een tv met een dvdspeler! Wat een luxe!
Voordat ik kon beginnen met werken werd er aan mij gevraagd wat ik leuk vond om te doen. Nou verven dat kan ik wel. Oke dan kun je dat gaan doen. De badkamer, Vanessa's kamer en 'mijn' kamer ( ze noemen het de Wwoofer room) moest geverfd worden. De twee weken dat ik daar was heb ik niets anders gedaan dan geverfd!
Natuurlijk heb ik ook andere dingen gedaan. Ik heb zelfs in de groente tuin tomaten, uien,sla,aardappelen,mais en bonen geplant!
En het ergste wat ik gedaan heb was: Ik heb een kalf moeten castereren. Hier doen ze het met een ring ( elastiek) en die doen ze om de ballen. Omdat 1 niet genoeg was moest ik er nog een omheen doen. Helaas zal de Bull nooit meer een Bull zijn.
De familie waar ik was, was bijzonder. Bijzonder in de zin van hoe ze met elkaar omgaan. Als iemand vroeg of ze haar nog wat meer eten konden opscheppen dan zouden ze zeggen. Zie je niet dat ik aan het eten ben jij wacht maar mooi! (en dan niet op de manier hoe je het nu zal lezen maar meer schreeuwerig!).
Hoe ze met elkaar onderling om gingen was appart.
Het was wel een leuke familie maar je wilde er niet tussen staan als de kinderen weer iets verkeerds hadden gedaan.
Omdat ik zo'n goede Wwoofer was ( dit komt van Chriss) had ze besloten om mij naar het vliegveld in Melbourne te brengen. Dit is ongeveer 40 minuten rijden voor ze.
Om hen te bedanken heb ik echte Nederlandse Appelflappen gemaakt, Arretjescake, Wortelenstampot ( voor de niet Limburgers hutspot) en een macaronimaaltijd!
Na alle kamers geverfd te hebben was het alweer tijd om te vertrekken. Ik was weer toe aan het backpacken. De volgende stop was namelijk Launceston ( Tasmanie)
Nadat ik afscheid had genomen van Chriss en Alexander op het vliegveld ben ik het vliegtuig ingestapt (gelukkig had ik niet het zelfde probleem als eerst van Cairns naar Darwin dat mijn tas te zwaar was) en rechtstreeks naar Launceston gevlogen.
Wat ik daar allemaal al beleefd heb krijg je de volgende keer te lezen!
Hoije!
19 November 2008 - 06:29
Jeanne Wetjens:
Hoi Sander,
Ik had me iets anders voorgesteld van het werken op een farm, maar zo te lezen, heb je het wel goed naar je zin gehad en toch nog wel een beetje van het boerenleven meegekregen.
Heel veel plezier en tot horens.
Jeanne -
19 November 2008 - 07:13
Mariet:
Goedzo jochie, jij snapt natuurlijk wel dat al onze verfkarweitjes blijven liggen en op jou wachten -
19 November 2008 - 07:43
Viev:
Yo yo aussi!
Het blijft toch erg gaaf om elkaar te volgen in dit land! Super dat je nu in Tasmanie zit, kijk uit naar je volgende verhaal met foto's! Leuk dat onze verhalen zo herkenbaar voor je zijn! Zo kun je weer even 'oude' herinneringen ophalen..;-) Wel San, blijf genieten en we keep in touch!!
We zien ons in Aussiland!!
Groetjes Pim & Viev -
19 November 2008 - 10:21
Luuk:
En maar zeggen dat je in Ausi zit :s. de foto's zijn van 2004 :D. -
19 November 2008 - 12:06
Martijn:
ghehe, dat is echt echte boerenleven he kippenboer Sander?
Viel spass! -
19 November 2008 - 12:34
MARIJKE:
Spannend verhaal Sander op die boerderij. Je leert heel veel en je ziet dat een mens ook heel veel kan als hij moet en wil.
Als je zo eenzaam leeft als deze boeren, dan vervagen normen wel eens en is een opvoeding toch niet te vergelijken met onze cultuur, alhoewel daar ook een enorme normvervaging begint op te treden.
Vanmorgen heeft een Sperwer een duif te grazen genomen op mijn terras en de aanblik was gruwelijk, bloed en veren. Ook de dierenwereld is overleven, zelfs in Nederland.
Vanmorgen heb ik de postzegelverzameling van mijn vader ter verkoop aangeboden aan drie sympathieke heren van de filatelistenvereniging in Ruurlo. Allemaal mensen die mijn vader gekend hebben. Was wel een beetje emtioneel, want hij heeft er zoveel uren mee doorgebracht, zoveel gereisd om ze te kopen op veilingen. Het is ook een teruglopende interesse en deze hobby zal ook uitsterven in onze snelle wereld van computers.Zo blijft een mens bezig en probeer ik tussen alle drukte door mijn voornemens in te lossen voor het eind van het jaar.
Bij ons schijnt de zon en een enkele roos bloeit nog. Eind van de week voorspellen ze natte sneeuw en kouder en guurder weer, dus lieverd geniet jij maar van jouw heerlijke temperaturen en de prachtige natuur.
Blijf voorzichtig en weet dat het volgens jaar allemaal weer herinnering en verleden tijd is.
Dikke kus vanuit het oosten van het kikkerlandje en tot gauw,
MARIJKE
19 November 2008 - 13:11
Nina:
hey, wat leuk dat je een paar echte Nederlandse gerechten voor ze hebt gemaakt, vonden ze het ook lekker?
Veel plezier in Tasmanie en waar ga je daarna weer naartoe? -
19 November 2008 - 13:57
Van Beeck Calkoen:
Hallo Sander,
Tja, de boerenarbeid was toch wat anders dan ik had gedacht. Hoewel.... de lammetjes de fles geven en een bull castreren doen ze toch echt niet in de stad! Lijkt me leuk om eens zo'n heel andere ervaring op te doen en een ander soort leven ervaren. Ik volg ook via WaarBenJij.Nu ook de ervaringen van een nichtje aan het volgen die vrijwilligerswerk in Mexico doet. Natuurlijk niet met elkaar te vergelijken maar ik vind het enorm leuk om op deze manier een kijkje in jullie leven te krijgen.
Groetjes van mij,
J. van Beeck Calkoen -
19 November 2008 - 15:02
Ron:
Hey Sander!
Haha, denk je op n boerderij de echte boer uit te gaan hangen, moet je 2 weken schilderen:p. Achja, voor kost en inwoning is dat natuurlijk prima te doen! Nog bedankt voor je mailtje. Ga je in Tasmanië nog bij mn familie langs toevallig of heb je er geen contact meer mee opgenomen?
Sander, nog veel plezier daar kerel! Zondag de clash tegen Bevo3, haha!
Ron -
20 November 2008 - 11:06
Judith:
Hoi Sander,
Ben benieuwd wat je allemaal in Tasmanie weer gaant beleven! Het lammetje zag er in ieder geval erg schattig uit!
Veel plezier! groetjes -
20 November 2008 - 12:39
Jos Jose Sabine Birg:
Hoi Sander, ik hen net je foto s bekenen en het verhaal over Wwoofen gelezen. Volgens mij zijn de mensen waar je slaapt en die je ontmoet hebt erg aardig geweest. Wat zijn wij dan toch afstandelijk voor vreemdelingen!!! Erg leuk ieder keer die reisverslagen. Sabine en ik(jose) gaan zaterdag naar Nijmegen om een opendag van een school te bezoeken. Zij gaat daar waarschijnlijk de SPH opleiding volgen, maar dat zul je tzt wel horen. groetjes van ons allemaal.
Jos jose birgit sabine -
20 November 2008 - 12:40
Jose:
sorry voor de type fouten!!! -
20 November 2008 - 17:35
Annie :
hallo hoe gaat het met jou? met mijwel goed .
dit is eerste keer dat ik dit doe dus verwacht niet te veel ik heb de brief gelezen en de foto s gezien het staat je daar wel aan he!
ik wens je nog veel plezier groetjes annie -
21 November 2008 - 12:37
De Vries,Epe:
Hallo Sander, weer genoten van je verslag, gaat dat beter als je muren verft met een koptelefoon op? Wat een avonturen en dan nu naar Tasmanië, veel succes en plezier, we zijn weer benieuwd naar je volgende verslag,Miep en Jaap, groetjes -
23 November 2008 - 07:07
Mien:
Hoi Sander,Je komt toch niet in de buurt van al te veel bulls hoop ik...poepie-link voor de bulls.... Dat whoofen kun je bij overigens ook komen doen...wel een leuke manier om echte Ozzies te ontmoeten. Ben benieuwd wat je van Tasmanie vindt...in een ver verleden ben ik daar eens een week of drie-vier geweest.Ik kijk weer uit naar je volgend bericht. Groetjes Mien -
23 November 2008 - 17:58
Pap:
Hey Tasmanian Devil, hoe bevalt de hot summer down under?
Hier sneeuwt het momenteel,de eerste sneeuw dit seizoen. Fantastisch uitzicht over de weilanden waar pony's staan te dampen in een witte wereld. Waar de dennenbomen, zwaar van de eerste sneeuw, roerloos een achtergrond vormen als een kerstplaatje. De schapen staan in hun dikke bontjas hun dagelijkse portie hooi te eten en kijken een beetje verdwaasd waar al hun gras is gebleven. Op het einde van de Houthuizerweg steken de wieken van de Houthuizermolen,nu bijna gereed,af tegen een grijze lucht en kijken uit over Mooder Maas. Langzaam dwarrelen nog wat witte vlokken omlaag. de buiten verlichting springt aan en geeft de dichtsbijzijnde sneeuwkristallen een oranje schijnsel. Binnen snort de kachel. we hebben de gordijnen open: het zijn net 3 grote schilderijen. Jij kunt dan wel genieten van hartje zomer, ook hier kan het genieten zijn. Keep on going strong! -
25 November 2008 - 08:27
Nathalie:
Nou Sander, ik ben dus een NIET Limburger maar ik weet heus wel wat wortelenstamp is...!!!! Krijg trouwens vanavond bij paps en mams zuurkoolstamp..jammie. Leuk weer te lezen waar je je de hele dag mee bezig houdt...arretjescake, die mag je ook voor mij eens maken, of stuur me het recept maar op haha.
Groetjes maar weer van je achter-nicht, Nathalie -
25 November 2008 - 17:53
Eva:
Hé Sander, bij deze wil ik je even de groeten doen van maaike de wit, daar werk ik nu bij:)dat vroeg ze...nog veel plezier op je reis!
xx Eva -
29 Maart 2009 - 23:09
Natalie Wiggett:
hi!
why are there no photos of me??? i have photos of you on my iPod, but you have no photos of me...... :( thats sad!
xOxOx
natalie